Ny restauranglag ska bidra till minskad spridning av covid-19

Publicerat

Den 1 juli 2020 träder en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Det innebär att serveringsställen såsom restauranger, barer och caféer enligt lag får ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.

Lagen innebär också att det är kommunerna som får ansvar för att både bedriva tillsyn och fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas. Kommunerna får alltså möjlighet att stänga serveringsställen om lagen inte följs.

Tidigare har serveringsställens ansvar reglerats i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:9) om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. Den föreskriften upphävs i och med att den nya lagen träder i kraft. Folkhälsomyndigheten har fått befogenhet att ta fram nya föreskrifter om vilka smittskyddsåtgärder som behövs på serveringsställen och arbetar med att ta fram det.

Den nya lagen heter formellt lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Kategori: Nyhet

Mikroskopbild på coronavirus, cdc.org

Samlad information om covid-19.

Observera

Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.