Uppdaterad 11 oktober 14:31: 11 oktober 07:06, Sammanfattning kväll och natt, Västra Götalands län

Kl 23.36 Göteborg, försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse/detonation

Polisen får in ett stort antal samtal om en detonation i området vid Länsmanstorget. Flera patruller larmas till platsen. Vid kontroll visar det sig att en detonation ägt rum vid Rimfrostgatan 15. Skador på fastigheten på port till trapphuset, ett 40 tal fönster har fått skador. En person uppges ha fått splitterskador. En polispatrull som befann sig i närheten av platsen för detonationen har även sett en personbil som lämnar platsen i anslutning till händelsen. Man hinner även se reg. nr. Två män med koppling till fordonet jagas till fots i området och en av dem kan gripas.

Den andra lyckas ta sig till den flyende bilen som polisen förföljer. Efter ett kortare förföljande så kör den misstänkta bilen av vägen ytterligare tre yngre män grips i bilen. Bilen spärras av i väntan på undersökning av NSB.

Under tiden detta sker så har polisen fått in ett nytt tfn-samtal från boende på Rimfrostgatan 59. Boende har sett ett föremål utanför fastigheten som de inte vet vad det är. NSB (Nationella bomskyddet) har larmats till den första händelsen och får nu även denna händelse. I avvaktan på kontroll av det nya föremålet så evakuerar polisen boende på Rimfrostgatan 59.

NSB gör en bedömning av det föremål som anträffat svid Rimfrostgatan 59, det kan inte uteslutas svara skarpt och omhändertas av NSB. Detta föremål förs från platsen.

Sammanfattning:

Platserna för fynden/detonationen spärras av för teknisk undersökning, avspärrningarna hävdes på morgonen. Fyra yngre män (17-20 år) har gripits misstänkta för försök till mord. Ett misstänkt farligt föremål har beslagtagits/säkrats på platsen av NSB. En yngre flicka omhändertogs av ambulanspersonal på platsen efter första detonationen. Hon har fått splitterskador, som uppges vara lindriga. Var hon befann sig vid händelsen är för närvarande okänt.

Förundersökningen rubriceras som försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse då det gäller samtliga gripna. Vid del två (Rimfrostgatan 59) försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. Ärendet har föredragits åklagare och samtliga har anhållits.

Polisen har inlett en sk särskild händelse under natten. I samband med anhållandet så övergår FU-ledningen till åklagare tillsammans med informationsansvaret. Den som leder förundersökningen är för närvarande jour-åklagare. Lottning kommer att ske först imorgon, måndag.

Tips/iakttagelser som vara kopplade till nattens händelser önskar polisen få ta del av. Ring 114 14 eller lämna tips via polisen.se.

Kl 00.00 Göteborg, trafikolycka med polisfordon

Två polisfordon för yttre tjänst har varit involverade i en olycka vid Hjalmar Brantingsgatan. Tjänstebilarna påkallade fri väg vid tillfället för olyckan. I bilarna fanns fyra polismän. Tre av dem avfördes med ambulans till sjukhus, ingen uppges dock vara livshotande skadad. Den fjärde kördes med hjälp av polis till sjukhus för kontroll. En av polismännen fick klippas ut ur bilen. Skadeläget är för närvarade okänt.

Olyckan kommer att utredas av åklagare. Vad/vem som vållat olyckan är för närvarande okänt.

Kl 14.00,Uppdatering:

Två av de fyra poliser som skadades vid trafikolyckan finns fortfarande kvar på sjukhus, De är behov av ytterligare sjukvård, i övrigt oklar skadebild. Övriga två har fått lämna vården. Olyckan har en koppling till nattens sprängning/detonation.  

Kl 02.06 Borås, rån

En man och en kvinna kontaktar polisen och uppger att de blivit rånade i centrala Borås i närheten av Bäckängsgymnasiet. En grupp på 5-6 maskerade personer ska ha utfört rånet och tillgripit jacka och klockor. De har blivit utsatta för slag men har inte varit i behov av sjukhusvård. Anmälan upprättas. Ingen gripen.