31 mars 21:22, Åldringsbrott, Linköping

Kvinna i 90-årsåldern utsatt för bedrägeri.

20:30 Polisen larmades till en bostad i Berga med anledning av åldringsbrott som inträffade under eftermiddagen.

Ungefär klockan 17:00 fick en kvinna i 90-årsåldern ett samtal från en person som sade sig komma från en förening och skulle komma och byta kvinnans brandvarnare. Kort efter samtalet knackade en man på och han sa att bytet av brandvarnaren skulle kosta 19 kronor. Mannen sade att han behövde gå och ta ut pengar från kvinnans kontokort och han fick med sig kort och kod för att göra ett uttag. Mannen kom dock aldrig tillbaka med kvinnans bankkort.

Kvinnan kontaktade sina anhöriga som kom och hjälpte henne. Det är i nuläget inte känt om något uttag har gjorts på kvinnans bankkort. En anmälan om bedrägeri är upprättad. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Polisen har i närtid informerat om att det förekommer en hel del bedrägerier mot äldre. Ofta är det någon detalj i utförandet som skiljer sig i varje fall men det som är gemensamt är att bedragarna ofta uppfattas som trevliga och förtroendegivande och de vill komma åt bank eller kort-uppgifter. Lämna aldrig ut dessa uppgifter till en främmande person även om denna verkar pålitlig! Polisen uppmanar alla som kan att prata med äldre personer om detta tillvägagångssätt.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.