Uppdaterad 03 april 13:29: 03 april 13:08, Rattfylleri, Strängnäs

12.09 en polispatrull, som var på E20 i östlig körriktning under utryckning observerade en bilist som ökade farten och började köra framför polisbilen. Polispatrullen försökte stoppa bilisten för en rutinkontroll men föraren valde att fortsätta E20 österut i mycket hög fart.

12.13 polispatrullen rapporterar att den aktuella bilisten nu har stannat på E20 vid Härad. Föraren lämnade bilen springade ut i terrängen. En hundpatrull sände en hund som stoppade den flyende gärningspersonen med ett hundbett. Det är en man som belades med handfängsel.

Gärningspersonen är en man i 25-årsåldern och han misstänks för grov olovlig körning, drograttfylleri och narkotikabrott. Han fördes till sjukhus för provtagning och för vård av båda armarna där blivit hundbiten.

Ärendet som den första polispatrullen var på väg till togs omhand och löstes av en annan polispatrull.

Våldsanvändningen från polisens sida (hundbetten) motiveras av att det var nödvändigt för att gripa/omhänderta den misstänkte, som försökte undkomma från polisen och polishunden. Det kallas för laga befogenhet när polisen behöver använda våld för att genomföra en tjänsteåtgärd. Polishundar är tränade att inte angripa uppspårade personer som stannar och står stilla. Om den uppspårade personen försöker fly eller angriper hunden eller dess hundförare, då går hunden till attack. En person som blivit hundbiten ska beredas vård.