Bedömning pågår efter utlåtande från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA)

– Vi går igenom informationen från Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetsgenomgång. Det vi ska ta reda på är om det finns anledning att ändra de rekommendationer vi har. Medan det arbetet pågår ligger våra rekommendationer fast, säger Sören Andersson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Rekommendationen är sedan den 25 mars att Astra Zenecas vaccin ska användas för att skydda personer som är 65 år eller äldre. För yngre personer rekommenderas en fortsatt paus. Information finns också om symtom efter vaccinering som personer ska vara extra uppmärksamma på.

– Vi vet att Astra Zenecas vaccin skyddar mycket bra mot risken att bli svårt sjuk och även avlida för den som smittas av covid-19 på samma sätt som de andra vaccin som används. Samtidigt måste rekommendationerna om hur vaccinet ska användas vara utformade så vi använder alla vaccinerna så säkert och effektivt som möjligt, säger Sören Andersson.

Rekommendation om en paus av användningen av Astra Zenecas vaccin till de under 65 år gäller även de yngre som fått en första dos. Eftersom vaccinet ska ges med upp till 12 veckors mellanrum är det fortfarande bara några enstaka personer som har nått till den vecka då den andra dosen skulle ha givits.

Äldre som löper störst risk att bli svårt sjuka och avlida ska fortsatt prioriteras för att få samtliga godkända vaccinsorter.

Kategori: Nyhet